באוגוסט 2020 הכריז נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, על הסכם אברהם – הסכם היסטורי לנרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות.
אירוע מכונן זה הגיע לאחר שנים של יחסים שקטים ובלתי פורמאליים בין המדינות. יחסים אלו היו כלכליים ועקיפים בבסיסם ועל פי מקורות אף התקיימו יחסים בענייני ביטחון "מתחת לרדאר".
היחסים נחשפו בשנת 2015 כשהוכרז על פתיחת נציגות ישראלית רשמית באבו דאבי. מאז, המשיכו להתחמם היחסים ואף התקיימו מפגשים פומביים של נציגים ישראלים באמירויות במסגרת אירועי ספורט וכנסים.
קצת היסטוריה
היסטוריית היחסים בין המדינות (בין ישראל לאיחוד האמירויות ככלל), אופיינה בדיסקרטיות ששררה לאורך השנים בכל הנוגע להתקשרות בין גורמים שונים במדינות. ההיסטוריה המשותפת מורכבת למדי, בעיקר בשל הימנעותה של איחוד האמירויות לצאת בהצהרות כלשהן שיעידו על קשר או יחסי ידידות עם ישראל.
לאחר הסכמי אוסלו התקיימו יחסים שקטים בתחומי הסחר והביטחון שלא פורסמו אך העידו על רצון הדדי בקיום יחסים ועל שמירת ערוץ תקשורת, גם אם בחשאיות מוחלטת.
עם זאת, התקיימו גם מפגשים באופן פומבי, בעיקר בתחומי הספורט, בתחרויות בינלאומיות שהתקיימו באיחוד, כאשר בחלקן נאסר על הספורטאים הישראלים (שהשתתפותם אושרה רק לאחר הפעלת לחצים מאיגודי הספורט) להציג סממנים המזוהים עם ישראל.
אחת הפרשות הידועות בתחום הספורט הינה פרשת שחר פאר, אשר כניסתה לטורניר דובאי נאסרה על ידי הרשויות יומיים לפני פתיחת הטורניר.
הנהלת ה – WTA גינתה פעולה זו ובעקבותיה גם הוטלו סנקציות על דובאי על ידי מספר גופים ואף הוטל עליה קנס ותשלום פיצויים לטניסאית הישראלית.
כמו כן, במהלך השנים התקיימו מספר כנסים בדובאי ובאבו-דאבי, בהם התארחו גם נציגים, שרים ומשלחות מישראל.
קשרים גלויים אף יותר נחשפו עם פתיחתה של נציגות ישראלית באבו דאבי בשנת 2015, תחת "הסוכנות הבינלאומית לאנרגיות מתחדשות" (שגררה הצהרה רשמית מטעם האיחוד כי "אין מדובר בכינון יחסים עם ישראל") ובמהלך תמרון צבאי משותף של חיילות האוויר של יוון, איטליה, ישראל ואיחוד האמירויות שהתקיים ביוון.
אחד האירועים הידועים ביותר שאירעו בין ישראל לדובאי התרחש בינואר 2010. בכיר חמאס, מחמוד אל-מבחוח נמצא מת בחדרו בבית מלון בדובאי, בפעולה שיוחסה למוסד הישראלי. משטרת דובאי הטילה את האחריות על ישראל, האשימה אותה ברצח ואף פרסמה בהמשך תמונות של המעורבים ותצלומי דרכונים, שהתבררו בהמשך כמזויפים.
עידן חדש
באוגוסט 2020 פרסם נשיא ארה"ב כי איחוד האמירויות הערביות ומדינת ישראל סיכנו על נורמליזציה וכינון יחסים דיפלומטיים רשמיים.
מיד לאחר מכן פורסם כי שגרירות איחד האמירויות תיפתח בתל אביב ובהמשך הוסר באופן רשמי החוק המטיל חרם כלכלי על ישראל ופתח את הדלת לחתימתם של הסכמים מסחריים וכלכליים רבים.
כחודש לאחר מכן, ב–15 לספטמבר, התרחש האירוע ההיסטורי של חתימת הסכם השלום בן איחוד האמירויות וישראל, אליו הצטרפה גם בחריין.
ההסכם נכתב על ידי נשיא איחוד האמירויות, השייח' ח'ליפה בן זאיד אאל נהיאן, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונאלד טראמפ. על פי ההסכם, איחוד האמירויות וישראל יכוננו נורמליזציה ביחסיהם, מתוך מטרה לקדם את השלום במזרח התיכון כולו.
הסכם הנורמליזציה הוביל לחתימה על הסכמי שיתוף פעולה והשקעות בתחומים רבים ובהם תיירות, בריאות, טכנולוגיה, ביטחון, אנרגיה ועוד.
על פי נתונים שנאספו, הגיע היקף פעילות המסחר בין איחוד האמירויות לישראל, בתקופה שבין החתימה על ההסכם ועד לחודש ינואר, לסך של כ – 272 מילון דולר.
בתחום התיירות כללו ההסכמים את פתיחתם של קווי טיסה בין ישראל לדובאי, שמרגע הפעלתם, זכו לאהדה רבה ולביקוש חסר תקדים בקרב הקהל הישראלי, שנפל בקסמה של האמירות על שלל האטרקציות, האתרים, בתי המלון היוקרתיים והחופים המרהיבים ביופיים הנמצאים בה.
בחודש ינואר 2021, נפתחה באופן רשמי נציגות דיפלומטית ישראלית באבו דאבי ומיד לאחריה נפתחה קונסוליה ישראלית בדובאי.
בפברואר 2021 מונה השגריר הראשון של איחוד האמירויות הערביות במדינת ישראל ובתחילת חודש מרץ הגיש את כתב האמנה באופן אישי לנשיא המדינה.
משרד החוץ הישראלי הכריז באותו חודש כי שגרירות ישראל תפעל באופן זמני מתוך בניין משרדים קיים, עד שתושלם הקמתו של מבנה השגרירות הקבוע.
השגרירות הזמנית נחנכה באופן רשמי ב – 29 ליוני 2021, במגדלי איתיחאד באבו דאבי, במעמד שר החוץ הישראלי, יאיר לפיד, ושרת התרבות של איחוד האמירויות, נורה אל קאעב.
כניסת ישראלים לדובאי
עד למעמד החתימה על הסכמי אברהם ומכיוון שאיחוד האמירויות לא הכירה בישראל באופן רשמי, נאסרה כניסה לאיחוד עם דרכון ישראלי. בעקבות ההסכם, אושרה כניסתם של נושאי דרכון ישראלי לאיחוד, בכפוף לקבלת אשרת כניסה.
(עדכון: החל מתאריך 10/10/2021 אין צורך בהצגת אשרת כניסה לבעלי אזרחות ישראלית)
אין כל ספק כי כינון היחסים בין המדינות והפיכתם לגלויים, לאחר תקופה ארוכה בה התקיימו בחשאי, החל באופן מיידי להראות את אותותיו החיוביים.
כבר מרגע החתימה על הסכם הנורמליזציה החלו היחסים לפרוח ושיתופי פעולה החלו להירקם בכלל התחומים, כשאחד הבולטים בהם (לשמחתנו 😊) הוא כמובן תחום התיירות. עולם חדש לגמרי נפתח עכשיו בין דובאי וישראל.