יום טיול בעיר העתיקה של דובאי

המסע אל העבר של העיר הכי מודרנית בעולם

לצד החוויה האורבנית המפותחת והמובילה עתידנית, שוכנת בדובאי העיר העתיקה, הגרעין למקור צמיחתה של דובאי. כאן תחוו בטיול רגלי את שכונותיה וסמטאותיה הקסומות, תתפעלו מהיופי והפשטות, שהן ההפך הגמור לכל מה שדובאי מסמלת כיום.

מוזמנים להיכנס ולהתרשם מגלריות האומנות המיוחדות ולבקר בשוק הזהב ושוק התבלינים המפורסמים, הנמצאים ממול לשכונות במרחק שייט, שאורך 5 דקות בסירת אברה מסורתית.

מבחינה אדריכלית הבנייה בעיר העתיקה ייחודית ויפהפייה וכן גם בשווקים. חיפוי המבנים הוא בטקסטורת חול ולכל מבנה צמוד צריח גבוה, שבקצותיו פתחים וקורות עץ המצננים אותו.

צורת בנייה זו הגנה על התושבים ממזג האוויר המדברי והלוהט של העיר, הרבה לפני שהמציאו את המזגן.

יום טיול בעיר העתיקה של דובאי

קצת היסטוריה – דובאי המדברית שוכנת לחופי המפרץ הפרסי, והמיקום שלה שירת כמרכיב מרכזי בכלכלה, שעליה התבססה העיר בעבר: סחר בדגים, בפנינים ובתמרים.

שכונות אל-פאהידי (Al Fahidi) ואל סייף (Al Seef) היפהפיות מספרות את סיפורם של ילידי המקום וזוכות לשימור מקורי על מנת, שתכנסו לאווירה עשרות שנים אחורה ולמען יזכרו כולם את עברה הצנוע אל מול עושרה היום.

באמצע העיר העתיקה של דובאי נמצא נהר, המחלק את האזור העתיק לשניים. בחלקה הצפוני של העיר העתיקה תבחינו במגדל השעון והרובע ההיסטורי, שממשיך גם לצד השני של הנהר.

בחלקו הדרומי נמצאת שכונת "בור" הידועה בשווקיה: הזהב, התבלינים, הטקסטיל והבשמים. באזור זה נמצא הנמל המפורסם, שהיווה מרכיב משמעותי בצמיחתה של העיר, שהייתה בעברה עיירת דיג ושם היה מרכז הכלכלה של העיר הן למקומיים והן לסוחרים ממדינות שכנות.

גם בעת הסיור שלכם כיום תראו סוחרים ומלחים, שמעמיסים ופורקים סחורות מאניות וספינות. אלה מעוברות למדינות שכנות כמו: לכווית, איראן או הודו.

הנמל מלא חיים ומאוד נעים להליכה. תבינו, אזור זה היווה את מרכז החיים והפרנסה של העיר דובאי מאמצע המאה ה-19 ועד שנות ה-70 של המאה ה-20.

היום נבנו בצורה התואמת את אופי השכונה מוזיאונים ובתי קפה, ששוכנים בבתים, שהוסבו ונבנו במיוחד מגבס, אלמוגים ואבן גיר. כשתסתכלו למעלה תבחינו בניינים ובראשם מגדלי הרוח הבולטים.

נקודות ציון עיקריות בעיר העתיקה, שלא כדאי לכם לפספס הם: שכונת אל פאהידי, מוזיאון דובאי, בית התה הערבי, מרכז שייח מוחמד ללמידת התרבות, גלריה לאומנות XVA, אל שינדאגה, שוק הזהב, שוק התבלינים ושוק הטקסטיל.

יום טיול בעיר העתיקה של דובאי

העיר העתיקה – שכונת אל פאהידי

הדרך הטובה ביותר כדי להתרשם, ליהנות ולספוג את האווירה בעיר העתיקה היא בהליכה.

התחילו את הסיור הרגלי שלכם היישר אל מבוך הסמטאות של שכונת אל פאהידי ההיסטורית (Al Fahidi). שכונה ידועה זו כל סמטה ושביל מספרים את סיפורה של האמירויות טרם הפיכתה למטרופולין.

מגדלי הרוח המסורתיים, המבנים הבנויים מאבן וסוגים שונים של עץ וגבס מייצגים רק חלק קטן מההיסטוריה.

במידה ותרצו ללמוד יותר על המסורת והתרבות, אתם מוזמנים להירשם לסיורים מודרכים של המרכז בעיר העתיקה ובשווקים, או לשבת לארוחת צהריים אמרתית במרכז התרבות שייח' מוחמד (Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding), הנמצא ברחוב Al Musallah Road.

במהלך ביקורכם יספרו וירחיבו על התרבות, ההיסטוריה והמסורת של דובאי.

המשיכו לאזור Bastakiya כדי לחזור אחורה בזמן. סמוך יש את מוזיאון המטבעות (Coins Museum Bur Dubai), המרתק. מוצגים כאן למעלה מ-470 מטבעות נדירים, והסבר על מערכת הכספים באימפריה הבריטית, בהודו ובמדינות האזור לפני שנים רבות.

התרעננו בקפה "Alohori CAFE" והמשיכו לגלריית האומנות XVA. אם אתם מעדיפים תה על קפה- והמשיכו לבית התה הערבי (Arabian Tea House) ברחוב אל פאהידי, ממליצים לכם לשתות את תה ה"קאראק" המקומי (זוהי תערובת תה חזקה עם טיפת חלב ותבלינים).

לכו אחרי השילוט והגיעו למסגד האלגנטי: Diwan Mosque. המסגד הוא חלק ממתחם חצר המלך  חצר זו מיוחדת ביופייה ובהחלט ראויה לצילום למזכרת. בחצר גם גלריה לאומנות עכשווית, וגם בית קפה צמחוני פופולרי.

המשיכו למוזיאון דובאי (Dubai Museum), הנמצא בתוך מבצר אל פאהידי. שם מוצגים לראווה חפצים עתיקים החל משנת 3,000 לפנה"ס, ששומרו בקפידה והם חלק חשוב בהיסטוריה ובמורשת של העיר דובאי, לפני לגילוי הנפט באיחוד האמירויות. במוזיאון מעוררים לחיים את חיי המדבר שלפני עשרות שנים, חוות גידול עצי הדקלים, השווקים, הבתים הערביים היסטוריים והמסגדים.

גם מוצגים כאן חיי המלחים בים וההיסטוריה העשירה של הפנינים באזור, עם משקולות ומאזניים מקוריים ששימשו באותם הימים.

מרחוב Ali Bin Abi Taleb Street עקבו אחר השביל המתפתל אל שוק הטקסטיל (Dubai Textile Souk), שהיה מוקד הסחר של דובאי. אתם מוזמנים להתמקח בכבוד על מחירי הבדים תוך כדי מתן מחמאות לסוחר ולבדים.

אם תרצו תצעדו כ-15 דקות על מנת להגיע ל-Saruq Al-Hadid Archaeological, מוזיאון הארכיאולוגיה, המציג למעלה מ-900 פריטים בני מאות שנים, שנמצאו במדבר העצום.

במרחק הליכה של רק 2 דקות תגיעו למוזיאון שינדאגה דובאי (AlShindagha Museum), המציג ומלמד את ההיסטוריה של הימית המפוארת של העיר. בואו להתרשם מתצוגת סירות עתיקות ומחדרי תערוכה הנראים כאילו אתם נמצאים מתחת לפני הים (הכניסה אליו היא פחות מדולר).

שלבו בין קניית מזכרות לבין מעט היסטוריה בשכונת אל שינדאגה (Al Shindagha), מהעתיקות ביותר בעיר, אשר כיום נהנית מתחייה מבורכת.

מבקרים שמעוניינים לסטות מהנתיב המקובל ימצאו כאן שפע פנינים היסטוריות, כמו הבית הרשמי של שייח סעיד אל מקטום – שהיה שליט דובאי וסבו של השליט הנוכחי – שנבנה במקור בשנת 1896.

התקדמו בהליכה קלילה למוזיאון מפגש התרבויות – גלריית ארץ הקודש והיהדות שם תצפו בתערוכת השואה, גלריית ארץ הקודש, ופריטים יהודיים נוספים. את המוזיאון הקים חבר הפרלמנט האמרתי לשעבר אחמד עובייד אל מנסורי על מנת להפגיש בין התרבויות ולקרב לבבות.

שכונת אל סיף

קחו מונית לנסיעה של 15 דקות אל שכונת אל סיף (Al Seef), המהווה דוגמה מקסימה לאופן שבו העבר וההווה משתלבים בהרמוניה מושלמת בדובאי.

האזור, שמשתרע לאורך כ-2 ק"מ על גדות נחל דובאי (הקריק), מציג את שני הצדדים של העיר עם בניינים נוצצים בעלי חזיתות מודרניות מצד אחד, והצצה לעבר מצד שני, עם סמטאות מתפתלות ובהן מבנים עשויים אבן וגבס.

אם הסיור עורר את הרעב שלכם עלו למרפסת הגג של מסעדת Mamikonyan באל סיף שם תקבלו נוף פנורמי מושלם על נחל דובאי עם מפרשיות דאו מסורתיות שמשייטות לאורכו.

שייט ב-2 דירהם

קחו סירת "ארבה" עתיקה בעלות 2 דירהם, השטה בנחל דובאי וצאו השוקה. נתיב המים של נחל דובאי הורחב בשנים האחרונות, במסגרת פרויקט שאפתני לחפירת תעלה באורך 3.2 ק"מ.

זהו ציון דרך בעידן חדש של שינוי אורבני בעיר. תעלת דובאי, שהורחבה מתחילה מנחל דובאי, עוברת דרך אזור Business Bay ועד למפרץ הערבי.

לאחר שייט קצרצר תגיעו לאחד המקומות הטובים ביותר בעיר למצוא בו מזכרות ייחודיות כמו בשמים ערביים, וחנויות המתמחות בתכשירים בניחוח אוד העתיק והמסורתי וכן תערובות מודרניות- השווקים המפורסמים.

השווקים הגדולים

שוק הזהב הכי מפורסם והידוע בכל העולם, שבו כל מה שנוצץ הוא בהחלט זהב. כאן תוכלו להתמקח עם בעלי החנויות על יצירות עדינות בעבודת יד וסטים של תכשיטי חתונה מקושטים, או וגם לעצב תכשיטים משלכם לפי הזמנה. המוכרים כאן הם מהטובים ביותר בתחום ויכולים להציע לכם מחירים תחרותיים.

אם תרצו לשטוף את העיניים או שאתם חולמים בגדול מוצת כאן לראווה טבעת הזהב הגדולה בעולם שמשקלה הוא 65 ק"ג!

תחזרו מעט אחורה ופנו ימינה לרחוב Baniyas Road שם נמצא שוק התבלינים הצבעוני עם ניחוחות של הל, כורכום, לימונים מיובשים ועלי ורדים.

הסמטאות של השוק מציגות מבחר מוכרים מקומיים וחנויות המתגאות בערימות הגבוהות של תבלינים מכל המינים, הצבעים והסוגים.

השיחות עם המוכרים הן חלק מההנאה, והתמקחות ידידותית מתקבלת לעתים קרובות בחיוך. מומלץ לקנות את חבילת זעתר הפופולרית וכמובן קופסת התמרים הידועים של דובאי.

שוק הבשמים מאוד קרוב לשוק התבלינים. שם תגלו את מורשת הבשמים האמירתית. אם יש לכם עוד מעט זמן פנוי, חוש הריח שלכם יוביל היישר לשם המוכרים ישמחו לספר לכם על האוד ובקהור.

צעדו לעבר מלון Radisson Blu Hotel Dubai Deira Creek, שנפתח בשנת 1975 והיה המלון הראשון בדובאי ברמה של חמישה כוכבים.

פנו אל רחוב Old Baladiya Street, תוך שאתם עוברים את צמד המגדלים הבולטים Deira Twin Towers והגיעו אל Baniyas Road לנחל דובאי, תתפעלו מהיופי של העבר השני של הנהר ותצטלמו למזכרת כשברקע שכונת אל פאהידי, אל-סייף ומפרשיות הדאו המסורתיות ("ארבה").

לאחר יום ארוך של סיור, תוכלו להתפנק בארוחה אמרתית מסורתית במסעדת הדגל של המלון, Aseelah. נסו את המנה Lamb Harees עם חיטה טחונה גס מעורבבת עם בשר רך ותבלינים, או את המנה Fish Machboos שבה מוגש לכם דג שאותו דגו באופן בר-קיימא בקרבת מקום, יחד עם אורז ערבי.

מתי להגיע?

רוכלים רבים בשווקים היוצאים להפסקת צהריים, לכן עדיף לבקר כאן בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים המאוחרות.

כמו כן, בימי שישי השווקים נפתחים בשעה 16:00 עקב תפילות יום השישי. תכננו את המסלול בהתאם.

מצפות לכם הפתעות תרבותיות בתוך סמטאות האזור, השכונות העתיקות והשווקים.

ממליצים לכם להקדיש יום לשיטוט העיר כדי לראות אותה מזווית שונה מהעיר הנוצצת, שכולם מכירים.

טיפים עיקריים

  • קחו אתכם כסף מזומן אם ברצונכם לקנות בשווקים בעיר.
  • בשעות הצהריים חלק מחנויות השווקים סגורות.
  • בימי שישי השווקים נפתחים ב16:00.
  • להעצמת החוויה העתיקה שוטו בסירת עץ "אברה" (2 דירהם), המסורתית המקומיים משייטים בה כד היום כדי לעבור מצד אחד של הנהר לצד שני במהירות וכך להימנע מפקקים. במהלך השיט מומלץ לרדת בעיר העתיקה, ולשוטט בה להנאתכם.
  • קחו אתכם בקבוק מים וכובע והימרחו בקרם הגנה.
  • לבשו חולצה עם שרוול ארוך, או הביאו אתכם צעיף כותנה קל בעת הביקור באזורים ההיסטוריים.
  • בדקו את לוח השנה של דובאי כדי שלא תחמיצו אף אירוע בשכונה – ובמיוחד יריד האומנות סיקה ושבוע המורשת.

שעות פתיחה העיר העתיקה של דובאי

07:00-20:00

איך להגיע לעיר העתיקה בדובאי

  • מטרו: הרכבת התחתית היא הדרך הקלה והמהירה ביותר להתנייד בדובאי, תגיעו לתחנת Al Ras "אל ראס" על הקו הירוק.
  • באוטובוס: מס C07, C09, C28, E16. יורדים בתחנת "אל ראס".
  • מונית: אפשרות נפלאה כיוון שברכב שכור יכולה להיות בעיה במציאת מקום חניה. אך עם זאת במונית כדאי לשקול עד כמה שוק הזהב קרוב לנקודת המוצא, מכיוון שאם תצאו מאזור מרוחק תצטרכו לחצות את מפרץ הנחל, מה שישפיע משמעותית על עלות הנסיעה. המחיר יכול לנוע בין 5 דירהם ל-60 דירהם. קחו מונית על ידי הזמנתה דרך אפליקציות Uberאו Careem או תפסו מונית ברחוב.

אתר אינטרנט של העיר העתיקה בדובאי

אי מייל העיר העתיקה בדובאי

שתפו את הכתבה

מצאת טעות? יש לך מידע שחשוב שנוסיף? לחץ כאן

© 2024 | כל הזכויות שמורות לאיי ג'וין בע"מ
דילוג לתוכן